dirk-kranendonk-5

Kennismaking Tacoyo

Het was denk ik 1986 toen mijn baas, ik werkte toen in Leiden, op een maandag enthousiast op het werk kwam en vertelde over een fijne fitness-training die hij gedaan had. Hij vond hem zo goed dat hij graag iedereen ermee kennis wilde laten maken. Binnen de kortste keren had hij geregeld dat het bedrijf het ging sponsoren als bedrijfsfitness. En zo maakte ook ik kennis met Tacoyo. Jarenlang heb ik op die manier wekelijks getraind bij Taco Veldstra, aanvankelijk met spierpijn in spieren waarvan ik niet eens wist dat ik ze had, maar al snel steeds soepeler. Voor Taco was het een tussenuur, het begon op maandagmiddag om 5 uur. Dat tijdstip bleek toch een zwak punt, want het betekende dat je om kwart voor 5 van je werk weg moest, en al die workaholics om me heen hadden daar grote moeite mee. De training, die aanvankelijk goed bezocht werd, verliep. Ik kan me nog die ene keer herinneren dat ik de enige was, en Taco vroeg of we het wel door moesten laten gaan. Toen heb ik dus in mijn eentje getraind J, maar dat is natuurlijk niet de essentie van Tacoyo. De bedrijfsfitness hield op, en ik heb daarna nog jaren Tacoyo gedaan in Alphen a/d Rijn, bij een andere trainer.

dirk-kranendonk-2

Jarenlang heb ik andere sporten gedaan maar in 2004, inmiddels woonde ik in Zutphen, hield het hardlopen op doktersadvies op, en ben ik weer op zoek gegaan. De dichtstbijzijnde locatie waar Tacoyo gegeven werd was Dieren, en inmiddels train ik al die tijd alweer met veel plezier bij Frida van der Sluis. Tacoyo is de basis voor mijn bewegingsprogramma omdat het zo veelzijdig is. Alle spiergroepen komen aan bod. Alle elementen in de training zijn goed doordacht: de afwisseling tussen statische en dynamische oefeningen, de rekoefeningen van spieren die je net ingespannen hebt, rust na inspanning etc. Je wordt aangemoedigd om je best te doen, maar het is niet prestatie-gericht. Er ligt geen druk op. Belangrijk is verder de muziek, een altijd aangename mix tussen oud en nieuw, bekend en onbekend. En natuurlijk niet te vergeten Frida zelf, die een talent heeft om een prettige sfeer om zich heen te verspreiden. Ik ben nu 66, maar als het mag hou ik dit nog heel lang vol. En ik hoop van Frida hetzelfde.

Tacoyo’er van de week - Dirk Kranendonk

 

Comments are closed.